2013-02-22 17:56:53• hírek • MTI

Tömegesen vándorolnak külföldre az olasz diplomások

2010-ben nyolcezer-kétszáz, 2011-ben több mint tízezer olasz diplomás távozott elsősorban Németországba, Svájcba, az Egyesült Királyságba, Franciaországba, az Egyesült Államokba és Brazíliába.

Szürkeállományának elveszítésétől tart Olaszország diplomás fiataljainak külföldre való áramlása miatt, akik a hétvégi választástól sem várnak változást és nem akarnak hazatérni.

Nicola vegyész Manchesterben, Lara építészként dolgozik Abu Dhabiban, Massimo a barcelonai egyetemen tanít, Taddeo dizájnstúdiót vezet New Yorkban, Marta a dániai Aarhusban fotós. Mindannyian harminc éves olaszok, akik külföldön próbáltak szerencsét, mivel Olaszországban "nem volt munka, ha volt is, nem fizették meg, a fiatalokat nem veszik komolyan, és az olasz munkaerőpiac nem kínál jövőt"- mondták el a Cisl szakszervezet által a külföldre vándorló diplomásokról tavaly forgatott dokumentumfilmben.

Olaszországban a mai napig tisztelettel őrzik annak a közel 30 millió olasznak az emlékét, aki 1860-1985 között emigrált Nyugat-Európába, Észak- és Dél-Amerikába, Ausztráliába. Őket azonban a szegénység és éhezés hajtotta, többségükben tanulatlan kétkezi munkások hagyták el Itáliát.

Ma már nem bányászok és pincérek, hanem a "legjobb agyak" menekülnek külföldre: informatikusok, orvosok, kutatók, mérnökök. Az Istat statisztikai hivatal szerint 2001-2010 között megkétszereződött a külföldön munkát vállaló 25 év feletti olasz diplomások száma. Ők adják ma már az összes emigráns 15,9 százalékát. Olaszország ötszáz legjobb kutatójának 35 százaléka dolgozik külföldön, a száz legjobb közül pedig minden második.

Olaszországban 37 százalék feletti a fiatalkorúak körében a munkanélküliség, ez az utóbbi húsz év legrosszabb adata. A 25-35 év közötti fiatalok egyharmada szüleivel él együtt, mert se munkája, se lakása nincsen. 

Az értelmiségi kivándorlás az Eurostat felmérése szerint évi egymilliárd eurójába kerül Olaszországnak. Csak a három év felső tagozatot, öt év gimnáziumi és öt év egyetemi tanulmányokat számolva, minden fiatal tanulmányaiba az olasz állam fejenként 124 ezer eurót invesztál. A migrációval ez is elvész.  

Az egyre nagyobb méretű jelenség mindennapos téma az olasz sajtóban. Olaszország egységének tavalyelőtti 150. évfordulóján a Monti-kormány "hazahívási" programot indított - eredmény nélkül. A külföldre távozott fiatalok több mint fele úgy gondolja, hogy nem fog hazatérni. Úgy látják, akárki nyeri is a hétvégi választásokat, nem történik pozitív változás.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: